Voor het kiezen! is een uitgave van Kwintessens © 2017 | contact | privacy | disclaimer

> Blog les 8

> Blog les 7

> Blog les 6

> Blog les 5

> Blog les 4

> Blog les 3

> Extra blog

> Blog les 2

> Blog les 1

 

> Vlog nr. 1

Blog ‘Voor het kiezen!’ – les 9

Stil aan de overkant…

 

Formatie

Valt het jou ook op dat het ineens stil lijkt in Den Haag? In de weken voor de verkiezingen kon je de tv niet aanzetten of je zag een lijsttrekker. Nu zie je ze bijna niet. Dat komt omdat er een speciale periode is aangebroken: de formatie.

VVD, CDA, D66 en Groen Links proberen met elkaar afspraken te maken. Die afspraken gaan over hoe zij Nederland willen regeren.

 

Stilte

Er zijn geen formatiewetten. Toch houden alle partijen zich in zo'n periode aan een paar afspraken. Een ervan is dat ze tegen niemand zeggen waarover ze praten.

Soms gaat het mis. Zoals woensdag. Toen kwam mevrouw Hamer naar Den Haag. Zij is voorzitter van de SER, de Sociaal Economische Raad. Een journalist vroeg wat ze kwam doen. Ze zei dat ze kwam vertellen dat een nieuw kabinet moet zorgen dat iedereen een plekje vindt op de arbeidsmarkt (dus werk krijgt).

Rutte zei later dat hij dit een 'zeer ongepaste opmerking' vond. Want de afspraak is dat ze pas vertellen wat ze hebben afgesproken als ze het met elkaar eens zijn.

 

Wel eens

Toch konden we zien dat D66 lijsttrekker Pechtold en de VVD het over een belangrijk onderwerp al eens zijn.

In de verkiezingscampagne ging een van de posters van de VVD over hand in hand over straat lopen. 'Heel normaal' vindt de VVD dat.

Maandag liepen Pechtold en de andere onderhandelaar van D66, Wouter Koolmees, hand in hand op het Binnenhof.

Maar dat was natuurlijk niet om de VVD te laten zien dat ze het met hun idee eens zijn. Het was een reactie op de mishandeling van twee mannen die hand in hand op straat gelopen hadden.

 

Akkoord?

Of er een akkoord komt tussen VVD, CDA, D66 en Groen Links weten we nog niet. Het kan nog lang duren voordat dat duidelijk wordt.

Kun je dan helemaal niks zeggen over hoe dit gaat aflopen? Volgens Carla van Baalen, directeur voor het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, kan dat wel. Zij analyseerde tientallen formatiebesprekingen. Ze ontdekte dat die vaak volgens een vast patroon verlopen. En dat je daardoor de uitkomst wel een beetje kunt voorspellen.

Zij denkt dat de onderhandelingen tussen deze partijen nog vier maanden gaan duren. Maar dat het niet tot een nieuwe regering gaat leiden.

Alhoewel… het is de eerste keer dat alleen een vrouw formateur is. Eén keer eerder was er een vrouw bij de formatie betrokken. Maar dat was samen met een mannelijke formateur.

Wat denk jij, maakt het uit dat een vrouw, Edith Schippers, deze formatie leidt?

En wat hoop je dat de uitkomst van deze formatie wordt?

 

Dromen

Elke stemmer in Nederland en elke politicus heeft zijn dromen voor ons land. In de stilte die nu in Den Haag heerst, wordt geprobeerd van die dromen werkelijkheid te maken. Een moeilijke taak, omdat de dromen van de partijen soms tegen elkaar in gaan. Dus behalve gedroomd, moet er keihard gewerkt worden en slim onderhandeld.

 

Lynette de Ruijter